Интересни факти и хронология на състезанията и професионалните състезатели хванати с допинг и стероиди.

1866 – първата регистрирана смърт от допинг. Английският колоездач Линтон умира по време на състезание след предозиране с препарата триметил. По онова време се използвали комбинации от кофеин, алкохол, нитроглицерин, опиум и стрихнин.

1904 – маратонецът Хикс едва не умира по време на Олимпиадата в Сейнт Луис след  употреба на смес от бренди и стрихнин.

1952 – на зимната Олимпиада в Осло на няколко кънкобегачи им става лошо заради погълнати амфетамини и се налага да им бъде оказана лекарска помощ.

1960 – датският колоездач Курт Йенсен умира по време на игрите в Рим от употреба на амфетамини и никотин.

Курт Йенсен допинг

Курт Йенсен

1967 – по време на един от етапите на колоездачния пробег „Тур дьо Франс“, излъчван по телевизията, английският колоездач Томи Симсън умира от предозиране с амфетамин.

1968 – публикуван е списък на забранените препарати и на игрите в Мексико е проведен за пръв път допинг-контрол. В резултат е дисквалифициран шведският петобоец Ханс Гунар Лиленвел.

1972 – анонимна анкета сред участниците в лятната Олимпиада в Мюнхен показва, че почти 70 процента от тях са употребявали анаболни препарати. Усъвършенстванията в системата за контрол довеждат до това, че по време на игрите в употреба са уличени и дисквалифицирани 7 състезатели.

1975 – по време на турнира за „Купата на Европа“ по лека атлетика за пръв път е проведен тест за анаболни стероиди. Отстранени са двама спортисти. 1976 – на олимпийските игри в Монреал е въведен задължителен допинг-контрол. Дисквалифицирани са 12 състезатели.

1983 – Грандиозен скандал на Панамериканските игри във Венецуела. 19 състезатели са уличени в употребата на забранени от антидопинговата лаборатория анаболни стероиди, чиито имена обаче не са публикувани преди началото на турнира. Мнозина се връщат в страните си без да участват въобще в състезанията.

1984 – на Олимпиадата в Лос Анжелис финландският бегач Марти Вайно, завоювал сребърен медал в бягането на 10000 метра, не успява да премине допинг-контрола. В употребата на забранени анаблони вещества са заподозрени и голяма част от състезателите от отбора на Щатите по колоездене, спечелил 9 златни медала. Злоупотребата обаче се доказва месеци след края на игрите.

 

Бен Джонсън

Бен Джонсън

1988 – на игрите в Сеул за пръв път в историята, освен дисквалификация се отнема и спечелен медал, при това златен. Скандалът с канадския спринтьор Бен Джонсън е един от най-оглушителните шамари по бузата на съвременната олимпийска идея. В епичен финал в емблематичната за игрите дисциплина  100 метра, Джонсън печели битката с друг легендарен спринтьор – Карл Люис, въпреки че през цялата година е губил от него. Резултатът на Джонсън е невероятен 9,79 секунди. По-късно златният му медал е отнет заради наличие на станозолол  в организма. Заради същият стероид дисквалификация сполетява и българският щангист Ангел Генчев. Общо дисквалифицираните спортисти са 10. 15 години по-късно става ясно, че пробата на Люис след финала на 100 метра също е била положителна.

Към втора част

Facebook Comments