Началото на 90-те. След обединението на Германия са разсекретени архивите на бившата източногерманска тайна полиция ЩАЗИ. Оказва се, че в ГДР решение за използването на стероиди от състезателите е взето на държавно ниво и забранени анаболни препарати са получавали повече от 10000 спортисти. Според признанията на многократната шампионка по плуване Кристин Ото, тя и колегите й от отбора редовно са били тъпкани с разнообразни стероиди.

1992 – в допинг пробата на Катрин Крабе, спечелила златните медали в бягането на 100 и 200 метра на Световното първенство по лека атлетика в Токио, е открит кленбутерол. Немската федерация отстранява Крабе от професионалния спорт за година, а международната федерация прибавя към наказанието още две. На Олимпиадата в Барселона същата година забранени стероиди са открити в пробите на петима състезатели.

Катрин Крабе лека атлетика

Катрин Крабе лека атлетика

1996 – на Олимпиадата в Атланта дисквалифицираните спортисти са двама. Санкционирани са още няколко състезатели за употреба на бромантан – препарат вкаран в списъка на забранени медикаменти буквално дни преди началото на игрите. След обжалване обаче наказанията са отменени и медалите върнати на призьорите.

1998 – китайската плувкиня Ян Ян е задържана на летището в Сидни в навечеритето на световния шампионат в Пърт. В багажа й са открити 13 ампули с хормона на растежа. Състезателката е дисквалифицирана за 4 години, а нейният треньор Чжо Чживен – за 15 години.

1998 – на зимната Олимпиада в Нагано канадски сноубордист, победител в състезанието, е уличен в употреба на марихуана. Впоследствие решението за дисквалификация е отменено, а медалът му е връчен отново, защото марихуаната не се счита за допинг.

1998 – по време на колоездачния пробег „Тур дьо Франс“ в автомобила на масажиста на отбора на „Фестина“ е открито огромно количество кръвен допинг – еритропотин. „Фестина“ е отстранен, но в знак на протест турът е напуснат от много тимове. След дълги съдебни процеси се установява, че допинг са взимали състезатели и от още няколко отбора.

Изабела Драгнева награждаване

Изабела Драгнева награждаване

2000 – в навечерието на Олимпиадата в Сидни Китай отстранява от отбора си за игрите 40 човека, в това число главния треньор на лекоатлетите. По-голямата част от отстранените имат проблем с теста за кръвен допинг. На самите игри за употреба на стероиди  златните медали са отнети на румънската гимнастичка Андреа Радукан, на немския борец Александър Лейполд, на мексиканския състезател по спортно ходене Бернардо Сегура и на българската тежкоатлетка Изабела Драгнева.

2001 – на световното първенство по ски бягане шестима финландски състезатели, четирима от които златни медалисти, са уличени в употреба на анаболни стероиди и дисквалифицирани, а отличията им – отнети. На „Джиро дИталия“ италианската полиция предприема нощен обиск в хотел в курорта Сан Ремо. Възмутените участници бойкотират етапа. В същото време става ясно, че по време на акцията са открити множество забранени стероиди, а един от фаворитите – италианеца Дарио Фриго, който до този момент върви втори, е дисквалифициран.

На световния шампионат по художествена гимнастика в Мадрид рускинята Алина Кабаева и Ирина Чащина са уличени в употреба на стероиди и отстранени от надпреварата.

Facebook Comments