Какво трябва да знаем за хормон на растежа

За никого не е тайна, че хормона на растежа може да преобрази тялото ви. Ако трябва да бъдем кратки, то ще добавим че той може да върне часовника на времето назад, помагайки ви бързо да качите мускулна маса, да свалите излишните килограми и да повишите самочувствието си.

Освен всичко това, силите и енергията ви ще се увеличат значително, което също не е за пренебрегване. Когато обаче започне да се говори за хормона на растежа, въпросите често са повече от отговорите.

Какво е хормон на растежа?

Организмът на всеки човек по естествен начин произвежда този хормон и както се разбира от името му, той отговаря за растежа на клетките и тяхната регенерация. Увеличаването на мускулната маса и плътността на костите е невъзможна без него, но той също така играе важна роля в поддържането на здравите клетки в цялото тяло. След отделянето на хормона на растежа, той остава активен в продължение на няколко минути в кръвта, но това време е достатъчно, за да се преобразува той в основен фактор за растежа.

Здравите мъже обикновено имат не повече от 5 нанограма хормон на растежа на милилитър циркулираща кръв. При жените тази цифра е двойно по-голяма, което се обуславя от основната им роля, а именно да родят дете. Максималното ниво на хормона на растежа се достига по времена достигането на полова зрялост и започва рязко да пада след 20-22 години.

Как можете да разберете дали имате дефицит на хормона на растежа?

Просто помолете доктора си да ви бъде направен GH тест. Всичко, което ще трябва да направите е да си пуснете кръв за анализ, като именно така ще може да се установи дали имате дефицит на този хормон.

Може ли хормона на растежа да е опасен?

Въпреки голямата популярност на растежният хормон, той може да бъде опасен. За билдърите това е единственият продукт, който увеличава мускулната маса и едновременно с това топи мазнините. Много звезди го взимат търсейки ефекта на подмладяване и забавяне стареенето на кожата. Независимо с каква цел искате да взимате хормон на растежа, задължително е да се консултирате с доктор, да си направите туморни маркери и  GH тест.

Как правилно да съхранявате препарата?

Ако сте си купили хормона на растежа под формата на прах, тогава трябва да го съхранявате в хладилник при температура 2-8 градуса. Можете да го съхранявате и при стайна температура, но в този случай само 30-35 дни, тъй като след това той ще започне постепенно да „умира” или казано с друго думи, ще загуби свойствата си.

И помнете, че хормона на растежа е пряко свързан с правилните тренировки и храненето ви. Именно затова, ако искате да се чувствате отлично и да сте доволни от отражението си в огледалото е важно не само да приемате допълнителни препарати, но и да се грижите за себе си всеки ден!

Facebook Comments